Opvoeden, opgroeien en samenleven gaan soms gepaard met uitdagingen en zorgen over kinderen, gezinsdynamiek en onderlinge relaties. Bij Psychofysiek bieden we systeemtherapie om ondersteuning te bieden in deze situaties.
Als het niet goed gaat met een kind of jongere, raakt dat vaak het hele gezin. Soms ontstaan spanningen, onbegrip of vastgeroeste patronen waarin iedereen zijn best doet, maar niemand zich écht begrepen voelt. In zulke situaties kan systeemtherapie helpend zijn. Niet door alleen te praten over wat er misgaat, maar door het hele gezin te betrekken en samen te ervaren wat er speelt.
Bij Psychofysiek geloven we dat je niet losstaat van de mensen om je heen. We kijken niet alleen naar het individu, maar juist naar de dynamiek tussen gezinsleden. Systeemtherapie richt zich op de onderlinge relaties, communicatie en rollen binnen het gezin. Hoe reageren jullie op elkaar? Wat bedoel je eigenlijk met wat je zegt (of niet zegt)? En welke patronen zijn ontstaan die misschien ooit helpend waren, maar nu in de weg zitten?
Wat onze aanpak uniek maakt, is dat we systeemtherapie niet alleen in de gesprekskamer doen, maar ook letterlijk de zaal in gaan. We werken ervaringsgericht, omdat we weten dat praten niet altijd makkelijk is — zeker niet voor kinderen of jongeren. In beweging en spel komt vaak vanzelf naar boven wat met woorden lastig te zeggen is. Een rollenspel, een oefening met afstand en nabijheid, of een simpele opstelling kan in één klap zichtbaar maken wat al maanden onderhuids speelt.
Kinderen voelen feilloos aan wat er gaande is in een gezin, maar hebben nog niet altijd de taal om dat te verwoorden. Door samen te doen in plaats van te praten, ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten, verbinding en herstel. En het mooie is: je hoeft niet “goed” te zijn in praten of oefeningen. Het gaat erom dat je komt zoals je bent — en dat je als gezin samen ontdekt wat anders kan.
Systeemtherapie bij Psychofysiek is altijd op maat. Soms werken we met ouders en kind, soms met het hele gezin. We stemmen af op de hulpvraag, de leeftijd van de kinderen, en wat op dat moment nodig is. Waar nodig werken we samen met andere behandelaren binnen ons team, bijvoorbeeld als er sprake is van trauma, stress of regulatieproblemen.
In onze aanpak staat veiligheid voorop. We zorgen ervoor dat iedereen zich gezien en gehoord voelt, ook als het lastig is. We geloven niet in het aanwijzen van een ‘probleemdrager’, maar juist in het versterken van het geheel. Want als één iemand verandert, beweegt het hele systeem mee.
Systeemtherapie is geschikt bij uiteenlopende situaties, zoals:
spanningen in het gezin of tussen broers en zussen
zorgen over gedrag van een kind of jongere
emotionele afstand tussen ouders en kind
moeilijkheden rondom loyaliteit (bijvoorbeeld bij samengestelde gezinnen)
situaties na verlies, scheiding of traumatische gebeurtenissen
Wat we vaak terughoren van gezinnen: “Eindelijk viel het kwartje.” Niet omdat iemand het voor ze uitlegde, maar omdat ze het zelf voelden, zagen en beleefden. En dat is precies de kracht van ervaringsgericht systeemwerk.
Bij Psychofysiek werken we niet vanuit standaardoplossingen, maar vanuit echte ontmoeting. We helpen gezinnen om samen in beweging te komen, patronen te doorbreken en weer met elkaar in verbinding te staan. Niet door te graven in het verleden, maar door te kijken naar wat nú speelt — en hoe het anders kan.
Dappere (voormalig) cliënten delen hun verhaal. Hoe is het om hulp te vragen? Hoe hebben zij de behandeling ervaren? En hoe gaat het nu met ze?
Systeemtherapie is geschikt voor gezinnen, koppels of familieleden die vastlopen in onderlinge relaties, opvoeding of communicatie.
Systeemgerichte PMT combineert beweging en ervaringsgerichte oefeningen om gezinsdynamieken zichtbaar te maken en nieuwe interacties te oefenen.
Ja, systeemtherapie valt onder jeugdhulp en kan vergoed worden via de gemeente (Jeugdwet).
Dat hangt af van de situatie. Soms werken we met gesprekken, maar vaak juist met actieve oefeningen en ervaringsgerichte opdrachten.
Een systeemtherapeut, systeem-PMT-er of jeugdhulpverlener begeleidt de sessies en stemt de aanpak af op de specifieke behoeften van het gez
Dat hangt van de situatie af, afhankelijk van het probleem wordt het hele gezin, alleen ouders of een gedeelte van een (samengesteld) gezin betrokken worden. Ook kunnen familie of vrienden aansluiten als zij een belangrijke rol in een gezin hebben.
of bel ons op 0853 – 03 10 96