Veel kinderen en jongeren ervaren angst, paniek of spanning die hen belemmert in het dagelijks leven. Bij Psychofysiek bieden we lichaamsgerichte en ervaringsgerichte therapie die kinderen helpt om hun angst beter te begrijpen én te reguleren. We combineren praten met doen, zodat je kind leert omgaan met wat spannend is — stap voor stap, in een veilige omgeving.
Iedereen is weleens bang. Maar als angst het dagelijks leven van je kind begint te beheersen, dan is het tijd om hulp in te schakelen. Misschien zie je dat je kind voortdurend piekert, slecht slaapt of lichamelijke klachten heeft zonder medische oorzaak. Of dat het situaties uit de weg gaat: school, vriendjes, drukke plekken. Soms is er sprake van paniekaanvallen of dwangmatig gedrag. En soms is het vooral een gevoel van continue spanning, zonder duidelijke reden.
Bij Psychofysiek bieden we therapie bij angststoornissen voor kinderen en jongeren die vastlopen in angst, paniek of stress. Wij geloven dat angst niet alleen in het hoofd zit — maar voelbaar is in het hele lichaam. Daarom bieden wij een behandeling van angststoornis die niet alleen bestaat uit praten, maar juist ook uit doen, voelen en oefenen.
We werken ervaringsgericht en lichaamsgericht. Via ademhaling, ontspanning, spel, beweging of creatieve oefeningen leren jongeren herkennen wat er in hun lichaam gebeurt als de angst oploopt — en hoe ze dat op tijd kunnen reguleren. Zo bouwen ze opnieuw vertrouwen op in hun eigen lijf en reacties.
Soms zetten we exposuretherapie in: een behandelmethode waarbij je kind stap voor stap leert om spannende situaties aan te gaan, in plaats van ze te vermijden. Bij angst die voortkomt uit nare of traumatische ervaringen, gebruiken we regelmatig EMDR. Deze methode helpt om de emotionele lading van heftige herinneringen te verminderen.
Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in het werken met jeugd. We stemmen de aanpak altijd af op de leeftijd, het ontwikkelniveau en de hulpvraag van je kind. We bieden hulp bij angst en paniek, maar ook bij bredere klachten zoals overprikkeling, stress of vermijdend gedrag.
Of je kind nu kampt met sociale angst, faalangst, specifieke fobieën (zoals angst voor dieren of drukke ruimtes), paniekklachten of dwanggedachten: wij kijken verder dan het gedrag. We gaan samen op zoek naar de onderliggende spanning — en naar manieren om daar op een gezonde, helpende manier mee om te gaan.
Want angst is geen zwakte. Het is een signaal. En elk kind kan leren om daarmee om te gaan — als het zich veilig genoeg voelt om te oefenen.
In onze blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid. Laat je informeren en inspireren!
Als je kind langdurig piekert, situaties vermijdt, veel spanning ervaart of lichamelijke klachten heeft zonder duidelijke oorzaak, kan er sprake zijn van een angststoornis. Let ook op paniekaanvallen, overprikkeling of dwangmatig gedrag.
Angst is op zich gezond — het helpt je kind gevaar te herkennen. Maar als angst het dagelijks functioneren belemmert (zoals school, slapen, vriendschappen), of langdurig aanhoudt, is professionele hulp aan te raden.
We werken lichaams- en ervaringsgericht. Geen lange gesprekken, maar doen, voelen en oefenen. Denk aan ontspanning, spel, ademhaling, beweging en, waar nodig, EMDR of exposuretherapie.
Niet per se. Veel kinderen kunnen hun angst lastig onder woorden brengen. Daarom gebruiken wij werkvormen waarbij het lijf spreekt. Zo kan je kind leren zonder alles uit te hoeven leggen.
Ja, jeugdhulp bij Psychofysiek wordt in veel gevallen vergoed door de gemeente. Met een verwijzing van huisarts, jeugdarts of wijkteam, en als je in een van onze contractregio’s woont, is de behandeling kosteloos.
of bel ons op 0853 – 03 10 96