Trauma zit niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Sensorimotor Psychotherapy is een lichaamsgerichte therapie bij trauma, dissociatie en langdurige spanning.
Sommige ervaringen zetten zich zo diep vast in je systeem, dat praten erover simpelweg niet genoeg is. Je weet misschien wát er is gebeurd, maar je lijf lijkt het nog dagelijks te herbeleven: spanning in je spieren, verstijven in bepaalde situaties, snel schrikken of dissociëren. Dan is het tijd voor een andere ingang. Sensorimotor Psychotherapy biedt die ingang — via je lichaam.
Bij Psychofysiek zetten we Sensorimotor therapie bij trauma in als lichaamsgerichte behandelmethode voor mensen die vastlopen in de nasleep van heftige ervaringen. Denk aan PTSS, chronische stress, emotionele verwaarlozing, onveilige hechting of dissociatie. Deze klachten zitten vaak minder in woorden en meer in reflexen, spanningspatronen en overlevingsreacties.
Sensorimotor Psychotherapy (vaak ook gespeld als Sensori motor psychotherapie) is ontwikkeld om juist die lichamelijke sporen van trauma en emotioneel leed aan te pakken. Niet door opnieuw het hele verhaal op te rakelen, maar door te leren luisteren naar je lijf — en erop te reageren.
We werken met subtiele, maar krachtige oefeningen om:
fysieke spanning los te laten
grenzen te voelen en bewaken
het zenuwstelsel te reguleren
dissociatie te verminderen
overlevingspatronen te doorbreken
Sensorimotor therapie is geschikt voor mensen die zich vaak “afwezig” of “verdoofd” voelen, moeite hebben met emoties toelaten, of het contact met hun eigen lichaam zijn kwijtgeraakt. Het is een lichaamsgerichte traumatherapie die veiligheid centraal stelt en je uitnodigt om in je eigen tempo te voelen wat je ooit moest wegstoppen.
Bij Psychofysiek combineren we trauma therapie via Sensorimotor Psychotherapy regelmatig met andere vormen zoals EMDR, ademwerk of psychomotorische therapie (PMT). Want ieder mens is anders — en verwerking vraagt om maatwerk.
Of je nu last hebt van langdurige stress, een eenmalig trauma of onverklaarbare lichamelijke spanningen: Sensorimotor therapie kan je helpen om opnieuw contact te maken met jezelf — van binnenuit.
Dappere (voormalig) cliënten delen hun verhaal. Hoe is het om hulp te vragen? Hoe hebben zij de behandeling ervaren? En hoe gaat het nu met ze?
Het is een lichaamsgerichte therapievorm voor trauma en dissociatie. Via beweging, lichaamssignalen en bewustwording werk je aan herstel — zonder het hele verhaal te hoeven vertellen.
Voor volwassenen (en soms jongeren) die last hebben van trauma, PTSS, dissociatie of chronische stress. Zeker als praten niet genoeg is, biedt dit een diepere ingang.
Ja, vaak zelfs wenselijk. Wij combineren dit regelmatig met EMDR, PMT of andere lichaamsgerichte methoden voor een completere aanpak.
Sensorimotor Psychotherapy valt binnen de GGZ-behandeling als het onderdeel is van een traject met een geldige verwijzing. Neem contact met ons op om dit samen af te stemmen.
of bel ons op 0853 – 03 10 96