Trauma en nare ervaringen

Heeft je kind iets ingrijpends meegemaakt? Bij Psychofysiek bieden we hulp bij trauma verwerking voor kinderen en jongeren, met o.a. EMDR en lichaamsgerichte therapie.

Trauma bij kinderen en jongeren – verwerking die écht verder helpt

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind zich veilig, vrij en gelukkig voelt. Maar soms gebeurt er iets in het leven van je kind dat diepe sporen achterlaat. Denk aan een ongeluk, verlies, pesten, medische ingrepen of onveilige situaties. Sommige kinderen praten erover, anderen doen juist alsof er niets aan de hand is. Maar ondertussen zie je het gedrag veranderen: meer angst, woede, terugtrekking of onverklaarbare lichamelijke klachten.

Bij Psychofysiek zijn we gespecialiseerd in het behandelen van trauma bij kinderen en jongeren. We begrijpen dat trauma zich niet alleen in het hoofd vastzet, maar ook in het lijf. Daarom bieden we trauma verwerking voor je kind die niet alleen bestaat uit praten, maar juist uit doen, voelen en ervaren.

Een van de methoden die we inzetten is EMDR bij kinderen en jongeren — een bewezen effectieve behandelmethode om nare herinneringen te verwerken. Met behulp van oogbewegingen of andere afleidende prikkels helpt EMDR om de emotionele lading van heftige gebeurtenissen te verminderen. Je kind hoeft niet alles opnieuw te vertellen of te herbeleven, maar wordt stap voor stap begeleid om weer rust en veiligheid te ervaren.

Daarnaast werken we met lichaamsgerichte therapieën zoals Sensorimotor Psychotherapy en psychomotorische therapie. Juist voor kinderen die niet goed kunnen uitleggen wat er vanbinnen speelt, biedt deze aanpak een veilige ingang. Ze leren signalen van spanning herkennen, voelen weer grond onder de voeten en bouwen opnieuw vertrouwen op in hun lichaam en omgeving.

We stemmen de behandeling altijd af op de leeftijd, ontwikkelfase en draagkracht van je kind. Ook betrekken we jou als ouder in het proces, zodat je weet wat er speelt en hoe je thuis kunt ondersteunen.

Maak je je zorgen over het gedrag of welzijn van je kind? Vertrouw dan op je gevoel. Trauma verwerken bij kinderenvraagt tijd, veiligheid en deskundige begeleiding — en die bieden wij. Samen kijken we wat jouw kind nodig heeft om verder te kunnen.

Je staat er niet alleen voor

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

1

Screening & Intake

We starten met een korte online screening om te kijken of we jullie kunnen helpen. Daarna brengen we samen in kaart waar je kind tegenaan loopt, en wat dit betekent voor het dagelijks leven — thuis, op school en in contact met anderen.
2

Stabilisatie

Je kind leert om beter om te gaan met spanning en stress. We werken aan meer rust in het lijf en hoofd, zodat er ruimte komt om te ontwikkelen.
3

Verandering

We helpen je kind om vaste patronen te doorbreken en nieuwe vaardigheden te oefenen — op een manier die past bij de leeftijd en belevingswereld.
4

Integratie

Je kind leert om wat hij of zij ontdekt en geoefend heeft ook toe te passen in het dagelijks leven. Dat helpt om sterker, veerkrachtiger en zelfstandiger te worden.
5

Nazorg

We ronden de behandeling zorgvuldig af en geven jullie handvatten mee om zelfstandig verder te kunnen — met vertrouwen in de toekomst.

Signalen kunnen zijn: angst, nachtmerries, boosheid, terugtrekgedrag, snel schrikken, buikpijn of plotseling veranderd gedrag. Trauma uit zich vaak via het lijf of gedrag.

Ja, zeker. EMDR bij kinderen is een bewezen effectieve methode om nare herinneringen te verwerken. Je kind hoeft niet alles opnieuw te vertellen, maar wordt op een rustige manier begeleid.

Geen probleem. We werken veel met lichaamsgerichte en ervaringsgerichte methoden, zoals Sensorimotor Psychotherapy of PMT. Zo kan je kind leren zonder alles onder woorden te hoeven brengen.

Ja. We betrekken jou actief bij het traject, zodat je je kind thuis kunt ondersteunen en goed begrijpt wat er gebeurt in de therapie. Soms bieden we ook oudergesprekken of systeemtherapie aan.

In veel gevallen wel. Met een verwijzing van huisarts, jeugdarts of wijkteam én als je in een van onze contractregio’s woont, is de behandeling kosteloos via de gemeente.

 

Hulp nodig?

Neem contact op