Relatietherapie

Elke relatie kent uitdagingen. Soms groeien partners uit elkaar, stapelen frustraties zich op of lijkt communicatie niet meer te werken. Relatietherapie helpt om patronen te doorbreken en opnieuw verbinding te maken. Bij Psychofysiek werken we praktisch en ervaringsgericht: niet alleen praten, maar samen ervaren wat er gebeurt in de relatie en hoe je hier anders mee om kunt gaan.

Relatietherapie die écht iets in beweging zet

Elke relatie komt momenten tegen waarop het schuurt. Je groeit uit elkaar, raakt elkaar kwijt in de drukte van het dagelijks leven, of je belandt telkens in dezelfde discussies — zonder dat je echt verder komt. Soms is liefde niet het probleem, maar wel de manier waarop je samenleeft. Dan kan relatietherapie het verschil maken.

Bij Psychofysiek geloven we dat relatietherapie meer is dan praten over wat er misgaat. Wij werken lichaamsgericht en ervaringsgericht: je voelt waar het wringt én ontdekt wat er nodig is om samen weer in beweging te komen. Niet blijven hangen in het verleden, maar kijken naar wat er nú gebeurt tussen jullie. En hoe je dat samen kunt doorbreken.

Onze relatietherapeuten helpen bij:

  • het verbeteren van communicatie

  • het doorbreken van destructieve patronen

  • het versterken van vertrouwen en intimiteit

  • het herstellen van verbinding na ingrijpende gebeurtenissen

  • het maken van bewuste keuzes — samen of alleen

We combineren gesprek met ervaring. Wat speelt er in je lijf, je adem, je houding als je partner iets zegt? Wat gebeurt er als je echt luistert, zonder te reageren? Hoe kun je jezelf blijven én verbonden zijn met de ander? Dit soort vragen brengen we niet alleen in kaart — we laten je het ook ervaren.

Relatietherapie bij Psychofysiek is geen kant-en-klare formule. Soms werk je samen met je partner, soms individueel. Soms is de relatie het centrale thema, soms een onderdeel van bredere therapie, bijvoorbeeld bij stress, trauma of persoonlijkheidsproblematiek. Onze psychologen en relatietherapeuten kijken samen met jullie wat past.

We zien relatieproblemen niet als falen, maar als uitnodiging tot groei. Juist in het contact met de ander komt naar voren wat we nog te leren hebben. En precies dáár zit ook de kans: om jezelf beter te begrijpen, bewuster keuzes te maken en opnieuw te verbinden — met de ander én met jezelf.

Bij Psychofysiek helpen we mensen hun volledige potentieel te benutten — ook binnen hun relaties. Onze therapeuten zijn ervaren, menselijk en professioneel. We werken zonder oordeel, mét aandacht en scherpe blik. Altijd gericht op eigenaarschap, niet op afhankelijkheid. Jij hebt de regie, wij ondersteunen vanuit kracht.

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

1

Screening & Intake

We starten met een korte (online) screening om te onderzoeken of relatietherapie op dit moment passend is. Daarna brengen we samen in kaart wat er speelt in de relatie en welke patronen of dynamieken aandacht vragen.
2

Stabilisatie

We bouwen aan veiligheid en wederzijds vertrouwen als basis voor verandering. Jullie leren omgaan met spanningen en emoties, zodat gesprekken minder snel escaleren en er ruimte ontstaat voor echte verbinding.
3

Verandering

We maken hardnekkige patronen zichtbaar in het contact tussen jullie. Door te oefenen met communicatie, grenzen en nabijheid, ontstaat er ruimte voor nieuwe manieren van reageren en samenzijn.
4

Integratie

Wat jullie ontdekken en oefenen in de sessies, passen jullie toe in het dagelijks leven. Je leert bewust keuzes maken, beter afstemmen op elkaar en omgaan met verschillen zonder verwijdering.
5

Nazorg

We ronden de therapie zorgvuldig af, met aandacht voor terugvalpreventie en duurzame verandering. Jullie krijgen handvatten mee om zelf verder te bouwen aan een gezonde, veerkrachtige relatie.

Waarom kiezen voor deze therapie?

Lichaamsgericht en ervaringsgericht

Je ervaart wat er écht speelt, niet alleen in woorden maar ook in gedrag en gevoel.

Praktisch en direct toepasbaar

Je oefent met nieuwe patronen die direct merkbaar zijn in het dagelijks contact.

Aandacht voor jullie allebei

We begeleiden zonder oordeel en met oog voor ieders perspectief en draagkracht.

Relatietherapie wordt alleen vergoed als een van de partners een onderliggende psychische aandoening heeft waarvoor therapie nodig is. De relatie wordt dan betrokken om dit probleem te verminderen. Relatietherapie als onderdeel van jeugdhulp of systeemtherapie kan via de Jeugdwet vergoed worden als relatieproblemen invloed hebben op de opvoeding van een kind. In alle andere gevallen wordt relatietherapie particulier vergoed. 

Een relatietherapeut (systeemtherapeut) is gespecialiseerd in relaties en communicatiepatronen, terwijl een psycholoog relatietherapie vaak vanuit een bredere psychologische achtergrond werkt en kan behandelen als er sprake is van onderliggende psychische problematiek.  

Relatietherapie is geschikt voor koppels die hun relatie willen versterken, beter willen communiceren of vastlopen in terugkerende conflicten.

Sessies kunnen bestaan uit gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen en opdrachten waarmee jullie in het dagelijks leven aan de slag kunnen.

Je kunt ook individueel aan relatieproblemen therapie werken, waarbij je onderzoekt hoe jouw rol en patronen invloed hebben op de relatie.

Hulp nodig?
Neem contact op.