Groepstherapie

Soms voelt het alsof je er alleen voor staat met je klachten, maar juist het delen van ervaringen met anderen kan helpen. Groepstherapie biedt een veilige omgeving waarin je werkt aan zelfinzicht, vitaliteit en verbinding met jezelf en anderen. Bij Psychofysiek is groepstherapie niet alleen praten, maar vooral ervaren en doen.

Groepstherapie bij Psychofysiek: samen groeien, in beweging

Soms voelt het alsof je er alleen voor staat. Maar juist het delen van ervaringen met anderen kan helend en versterkend zijn. Bij Psychofysiek geloven we in de kracht van samen. Groepstherapie biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin je werkt aan zelfinzicht, vitaliteit en verbinding — met jezelf én met anderen.

Onze groepstherapie draait niet alleen om praten, maar vooral om ervaren en doen. We werken lichaamsgericht: met beweging, expressie, adem, bewustwording en spel. Zo kom je op een diepere laag in contact met wat er in je leeft — en leer je stap voor stap hoe je daarmee om kunt gaan.

De oefeningen helpen om mentale én lichamelijke spanningen te reguleren. Groepstherapie is bijvoorbeeld effectief bij stemmingswisselingen, angst, gevoelens van vervreemding, of lichamelijke klachten die voortkomen uit mentale overbelasting. Door samen te oefenen ontstaat er ruimte voor herkenning, steun en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Bij Psychofysiek zetten we verschillende vormen van groepstherapie in, afhankelijk van de hulpvraag. Denk aan familieopstellingen, waarin je inzicht krijgt in je plek binnen je systeem, of pessotherapie, waarin beweging en contact centraal staan. Altijd werken we lichaamsgericht en ervaringsgericht, omdat we weten dat echte verandering ontstaat door te voelen, te doen en te ervaren.

In een groep ervaar je vaak sneller dat je niet de enige bent. Je leert van anderen, wordt gespiegeld en uitgedaagd, maar ook gezien en gesteund. En dat alles in een setting waarin veiligheid, vertrouwen en respect voorop staan.

Bij Psychofysiek begeleiden we groepstherapie met aandacht, deskundigheid en lef. Jij blijft regisseur van je eigen proces — wij zorgen voor de bedding waarin je kunt groeien.

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

1

Screening & Intake

We starten met een korte online screening om te onderzoeken of groepstherapie op dit moment passend is. Daarna brengen we je klachten en hulpvragen in kaart, en kijken we of de groepsdynamiek ondersteunend kan zijn voor jouw proces.
2

Stabilisatie

In de eerste fase bouwen we aan veiligheid en vertrouwen binnen de groep. Je ontwikkelt meer grip op stress en spanning, zodat je vanuit rust kunt deelnemen en ruimte ervaart voor verandering.
3

Verandering

Je krijgt inzicht in je patronen door te oefenen in contact met anderen. Door te spiegelen, te ervaren en feedback te krijgen, leer je nieuwe manieren van reageren en omgaan met jezelf en de ander.
4

Integratie

Wat je leert in de groep, pas je toe in je dagelijks leven. Je ontwikkelt vaardigheden en zelfvertrouwen die buiten de groep effect hebben — op werk, in relaties, of in hoe je voor jezelf zorgt.
5

Nazorg

We ronden het traject af met aandacht voor hoe je zelfstandig verder kunt. Je krijgt praktische handvatten mee en weet wanneer en hoe je opnieuw hulp kunt inschakelen als dat nodig is.

Waarom kiezen voor deze therapie?

Herkenning en steun in contact met anderen

Je merkt dat je niet alleen bent en leert van elkaars ervaringen.

Lichaamsgericht en ervaringsgericht

Niet alleen praten, maar doen en voelen — voor echte, duurzame verandering.

Veilige en krachtige setting om te groeien

In een groep ontstaat ruimte voor zelfinzicht, verbinding en nieuwe vaardigheden.

Groepstherapie is geschikt voor iedereen die beter in zijn vel wil zitten, last heeft van stemmingswisselingen, angst of lichamelijke klachten die samenhangen met mentale spanningen.

Je bepaalt zelf wat je deelt. Groepstherapie richt zich niet alleen op praten, maar vooral op ervaren en doen.

Ja, groepstherapie valt onder de ggz en wordt vergoed als onderdeel van een behandeltraject via de zorgverzekering of Jeugdwet.

Veel deelnemers ervaren dat ze zich snel op hun gemak voelen. Je krijgt de ruimte om op je eigen tempo deel te nemen.

Ja, groepstherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op individuele behandeling.

Hulp nodig?
Neem contact op.