Soms is het lastig om emoties onder woorden te brengen. Ze kunnen overweldigend aanvoelen of diep in het lichaam vastzitten. Beeldende therapie en muziektherapie helpen om gevoelens te uiten en te verwerken via creativiteit en klank. In onze therapieën staat niet alleen het denken centraal, maar ook het ervaren en doen.
Soms zijn woorden niet genoeg. Emoties kunnen zo overweldigend zijn — of juist zo diep verstopt — dat praten alleen geen ruimte geeft. In dat geval biedt creatieve therapie een andere ingang. Bij Psychofysiek zetten we beeldende therapie en muziektherapie in als krachtige, lichaamsgerichte behandelvormen. Niet via het hoofd, maar via expressie, zintuigen en beweging.
In beeldende therapie werk je met materialen zoals verf, klei, hout of collage. Je maakt letterlijk zichtbaar wat er in je leeft. Door te creëren ga je voelen, onderzoeken en verkennen. Wat zegt je lijf, waar voel je spanning, wat wil er gezien worden? Het gaat niet om ‘mooie kunst’, maar om het proces — om contact maken met wat vastzit en ruimte geven aan wat gevoeld wil worden.
Muziektherapie richt zich op klank, ritme en stem. Je hoeft geen muzikale ervaring te hebben. Samen met de therapeut gebruik je muziek om emoties los te maken, spanning te reguleren en contact te maken — met jezelf en met de ander. Tijdens de muziek therapeutische sessies kan er met verschillende werkvormen worden gewerkt, zoals luisteren naar muziek, improviseren, componeren, zingen, instrumenten bespelen en reflecteren op (bestaande) muziek.
Creatieve therapie is helpend bij klachten als stress, angst, depressie, somberheid of trauma. Ook bij kinderen, jongeren of volwassenen die moeite hebben om te praten of veel ‘in hun hoofd zitten’, werkt deze aanpak krachtig en verzachtend.
Bij Psychofysiek geloven we dat echte verandering begint met ervaren. Daarom zijn beeldende en muziektherapie niet alleen aanvullend, maar volwaardig onderdeel van ons behandelaanbod — afgestemd op jouw tempo, draagkracht en hulpvraag.
Dappere (voormalig) cliënten delen hun verhaal. Hoe is het om hulp te vragen? Hoe hebben zij de behandeling ervaren? En hoe gaat het nu met ze?
Beeldende therapie en muziektherapie zijn geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met emotionele of psychische klachten zoals stress, trauma of angst.
Nee, ervaring is niet nodig. Het gaat niet om talent, maar om het proces en wat je voelt tijdens het maken of spelen.
Ja, muziektherapie en beeldende therapie vallen onder de ggz en worden vergoed via de Jeugdwet (voor kinderen) of zorgverzekering (voor volwassenen).
Dit hangt af van jouw hulpvraag. Je kunt werken met verschillende technieken zoals schilderen, boetseren of muziek maken.
Een gespecialiseerde muziektherapeut of beeldend vaktherapeut begeleidt de sessies en helpt je om je ervaringen te verwerken en in het dagelijks leven toe te passen.
of bel ons op 0853 – 03 10 96