Bij Psychofysiek werken we met jeugdhulp en systeemtherapie op een actieve manier: niet alleen praten, maar vooral ervaren en doen. Dit betekent dat we niet alleen gesprekken voeren, maar samen met het gezin oefenen, spelen en bewegen om onderliggende dynamieken zichtbaar te maken. Systeemgerichte PMT (systeem-PMT) is hier een voorbeeld van. Door middel van oefeningen ervaren gezinnen hoe ze met elkaar communiceren en wat er nodig is om patronen te doorbreken.
Opgroeien, opvoeden en samenleven brengen soms spanningen met zich mee. Het kan zijn dat een kind vastloopt in gedrag of gevoel, of dat er binnen het gezin voortdurend strijd, afstand of misverstanden zijn. Bij Psychofysiek bieden we jeugdhulp die niet alleen kijkt naar het individu, maar naar het hele gezin als systeem. Want niemand groeit in zijn eentje — we beïnvloeden elkaar continu.
We werken actief, ervaringsgericht en lichaamsgericht. In plaats van alleen te praten over wat er speelt, gaan we samen aan de slag. Via spel, oefeningen en beweging maken we patronen zichtbaar en voelbaar. Zo ontstaat er ruimte voor verandering — niet alleen in het hoofd, maar ook in het lijf.
Systeemtherapie is daarbij een belangrijke invalshoek. Het helpt gezinnen om vastgelopen communicatie, onbewuste rollen of terugkerende spanningen te herkennen. Onze aanpak is praktisch en afgestemd op de leeftijd en situatie van het kind. We gebruiken bijvoorbeeld systeemgerichte psychomotorische therapie (PMT), waarbij we via beweging en lichaamstaal onderzoeken hoe gezinsleden op elkaar reageren. Op een veilige manier oefenen we met nieuw gedrag, grenzen, samenwerking en contact.
Kinderen hoeven bij ons niet meteen te praten — ze mogen spelen, bewegen en ontdekken. We werken met methodes die helpen bij klachten als boosheid, teruggetrokken gedrag, angst, somberheid of lichamelijke spanningen die samenhangen met stress. Maar ook als er geen duidelijke diagnose is, kan onze jeugdhulp helpend zijn voor meer rust, verbinding en veerkracht in het gezin.
Soms werken we individueel met een kind of jongere, soms juist met het hele gezin. Alles begint bij wat nodig is en wat werkt. Onze therapeuten zijn ervaren, betrokken en goed in het combineren van gesprek, spel en beweging. Altijd vanuit vertrouwen, veiligheid en samenwerking.
Bij Psychofysiek geloven we dat echte verandering begint met ervaren. Daarom ondersteunen we kinderen en gezinnen om — op hun eigen manier — weer in beweging te komen. Niet vanuit een probleemgerichte bril, maar vanuit de overtuiging dat elk gezin kan groeien, als het maar de juiste bedding krijgt.
Dappere (voormalig) cliënten delen hun verhaal. Hoe is het om hulp te vragen? Hoe hebben zij de behandeling ervaren? En hoe gaat het nu met ze?
Jeugdhulp is beschikbaar voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische klachten of ontwikkelingsproblemen. Een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of het wijkteam is nodig.
Ja. Psychofysiek is gecontracteerd in meerdere regio’s. Als je in een van die gemeenten woont en een geldige verwijzing hebt, wordt de hulp vergoed door de gemeente.
We kijken altijd naar het geheel. Vaak betrekken we ouders of het hele gezin bij de behandeling, zeker als onderlinge dynamieken meespelen. Dit kan via gesprekken of ervaringsgerichte gezinsinterventies.
Geen probleem. We werken lichaams- en ervaringsgericht. Denk aan spel, beweging en creatieve vormen zoals psychomotorische therapie of speltherapie.
Dat verschilt per kind. Sommige trajecten zijn kortdurend, andere intensiever. We stemmen de duur en vorm af op wat nodig is — in overleg met ouders en verwijz
of bel ons op 0853 – 03 10 96