Niet elk kind kan of wil praten over wat er speelt. Sommige kinderen uiten emoties via gedrag, zoals boosheid, terugtrekken of onverklaarbare buikpijn en hoofdpijn. Speltherapie helpt kinderen hun gevoelens te verwerken en te uiten zonder woorden, door middel van spel.
Niet elk kind praat makkelijk over wat het voelt of meemaakt. En dat hoeft ook niet. Want kinderen communiceren vaak via hun gedrag. Soms worden ze snel boos of juist stil. Soms krijgen ze buikpijn of hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak. Achter dat gedrag schuilt vaak een verhaal dat nog geen woorden heeft.
Speltherapie biedt kinderen de ruimte om dat verhaal toch te vertellen — via spel. In onze praktijk voor speltherapie werken we met kinderen die vastlopen in hun emoties, gedrag of ontwikkeling. We creëren een veilige omgeving waarin een kind zichzelf mag zijn en op zijn of haar eigen tempo kan ontdekken, verwerken en groeien.
De speltherapeut gebruikt spel als ingang. Niet om te sturen, maar om mee te bewegen. Met speelgoed, creatieve materialen, poppen of rollenspel helpt de therapeut het kind om emoties te herkennen en te uiten. Soms via bouwen, soms via een fantasieverhaal of simpelweg door te herhalen wat er thuis of op school gebeurt.
Spel is voor kinderen wat woorden zijn voor volwassenen: een manier om grip te krijgen op wat van binnen speelt. Door het spel te volgen, woorden te geven aan wat zichtbaar wordt en op een veilige manier emoties te verkennen, helpt de speltherapeut het kind om lastige ervaringen te verwerken.
Bij Psychofysiek geloven we in de kracht van doen en ervaren. Dat geldt ook in onze begeleiding van kinderen. We kijken niet alleen naar symptomen of gedrag, maar naar het kind als geheel — met alles wat het meebrengt. En we werken altijd op maat: afgestemd op de leeftijd, belevingswereld en ontwikkelbehoefte van het kind.
Speltherapie kan ingezet worden bij kinderen die kampen met boosheid, verdriet, angst, trauma, verlies of problemen in de thuissituatie. Maar ook als je kind “gewoon” vastloopt zonder duidelijke oorzaak, kan speltherapie helpen om ruimte te maken voor herstel en ontwikkeling.
Bij Psychofysiek staat veiligheid voorop. Vanuit vertrouwen bouwen we samen aan een proces waarin het kind — spelenderwijs — weer grip krijgt op zichzelf en zijn of haar omgeving.
Dappere (voormalig) cliënten delen hun verhaal. Hoe is het om hulp te vragen? Hoe hebben zij de behandeling ervaren? En hoe gaat het nu met ze?
Speltherapie is geschikt voor kinderen van 3-12 jaar met emotionele, sociale of gedragsproblemen.
Moet mijn kind praten tijdens de therapie?
Ja, speltherapie valt onder de ggz en wordt vergoed via de Jeugdwet.
Ouders worden betrokken bij de therapie en krijgen advies hoe zij hun kind thuis kunnen ondersteunen.
Elk kind is anders, maar vaak zien ouders na enkele sessies al kleine positieve veranderingen.
of bel ons op 0853 – 03 10 96