Trauma, PTSS en Dissociatie

Soms voelt het alsof je niet kunt ontsnappen aan je verleden. Herinneringen of flashbacks aan een traumatische gebeurtenis kunnen onverwachts opkomen, en nachtmerries laten je ‘s nachts angstig of gespannen wakker worden. Misschien probeer je bepaalde plekken, mensen of situaties te vermijden omdat ze je aan het trauma herinneren. Of je voelt je constant op je hoede, alsof er elk moment iets kan gebeuren. Dit zijn veelvoorkomende PTSS klachten, die een grote impact kunnen hebben op je dagelijks leven.
Bij Psychofysiek bieden we een PTSS behandeling waarbij we niet alleen praten over wat je hebt meegemaakt, maar je ook helpen om de impact van trauma in je lichaam te verwerken.

PTSS klachten en trauma therapie bij Psychofysiek – herstel begint in het lichaam

Soms lijkt het alsof je hoofd en lijf nog steeds leven in het verleden. Je weet dat het trauma achter je ligt, maar je systeem reageert alsof het nog steeds gebeurt. Herinneringen kunnen zich aandienen als plotselinge beelden, geuren of geluiden. Je schrikt van een aanraking, hebt nachtmerries of ontwijkt situaties die je herinneren aan wat er is gebeurd. Je bent voortdurend op je hoede, gespannen of juist emotioneel afgevlakt. Dit zijn veelvoorkomende PTSS klachten — en ze kunnen je dagelijks leven diepgaand beïnvloeden.

Bij Psychofysiek bieden we een PTSS behandeling die verder gaat dan alleen praten. We begrijpen dat trauma zich vastzet in het lichaam. Daarom werken we met trauma therapie die zowel het hoofd als het lijf aanspreekt.

Onze aanpak combineert verschillende werkzame methoden. EMDR is een belangrijk onderdeel van de therapie voor PTSS. Tijdens EMDR werk je aan het verwerken van ingrijpende herinneringen, zodat ze hun lading verliezen en je er met meer afstand naar kunt kijken.

Daarnaast zetten we Sensorimotor Psychotherapy, psychomotorische therapie en ademwerk in — omdat we weten dat het lichaam vaak eerder praat dan het hoofd. Deze vormen van trauma verwerking therapie helpen je om weer contact te maken met je lijf, emoties en grenzen. Niet door erover te praten, maar door het te ervaren.

Ook bij dissociatie — wanneer je je losgekoppeld voelt van je lichaam, emoties of omgeving — bieden we passende behandeling. Via dissociatie therapie leer je stap voor stap weer veiligheid ervaren in jezelf en in het contact met de wereld om je heen.

Onze behandeling van PTSS is afgestemd op jouw tempo, je draagkracht en je hulpvraag. Of je nu last hebt van een eenmalig trauma, chronische traumatische ervaringen of complexe stressklachten: we kijken naar wie jij bent, niet alleen naar je diagnose.

Therapie bij trauma bij Psychofysiek betekent: erkenning zonder overprikkeling. We begeleiden je met aandacht, expertise en respect voor jouw proces. Je hoeft niet alles te kunnen uitleggen. Je hoeft het alleen maar te durven voelen — en dat doe je niet alleen.

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

1

Screening & Intake

We starten met een korte online screening om te bekijken of we je kunnen helpen. Daarna brengen we je klachten en hulpvragen in kaart en onderzoeken we hoe deze je dagelijks leven beïnvloeden
2

Stabilisatie

Je ontwikkelt meer grip op stress en spanning, zodat je vanuit rust en bewustzijn kunt werken aan herstel.
3

Verandering

We helpen je inzicht om te zetten in actie door ineffectieve patronen te doorbreken en nieuwe vaardigheden te oefenen
4

Integratie

Je leert wat werkt voor jóu en past dit steeds meer toe in het dagelijks leven, in contact met jezelf en anderen.
5

Nazorg

Samen zorgen we voor een stevige afronding en praktische handvatten om zelfstandig verder te kunnen.

Veelvoorkomende PTSS klachten zijn flashbacks, nachtmerries, vermijdingsgedrag, snel schrikken, emotionele afvlakking of constante alertheid. Als je merkt dat je niet loskomt van wat je hebt meegemaakt, kan het goed zijn om je klachten met een professional te bespreken.

Iedereen maakt heftige dingen mee, maar niet iedereen ontwikkelt PTSS. Bij PTSS blijven de klachten aanhouden en beïnvloeden ze je dagelijks functioneren. Ook kleinere, herhaalde ervaringen kunnen leiden tot trauma — we kijken dus altijd breder dan alleen de officiële diagnose

Wij combineren gesprek met lichaamsgerichte methoden zoals EMDR, Sensorimotor Psychotherapy, psychomotorische therapie en ademwerk. Omdat trauma vaak in het lichaam vastzit, werken we via voelen en ervaren — niet alleen via praten.

Nee. Je hoeft niet alles in detail te benoemen. Juist als praten moeilijk of te heftig is, kunnen lichaamsgerichte methoden je helpen om alsnog te verwerken — zonder woorden.

Ja. Onze trauma- en PTSS-behandelingen vallen onder de basis- of specialistische GGZ. Met een geldige verwijzing van de huisarts en afhankelijk van je verzekering of gemeente, kom je in aanmerking voor vergoeding.

 

Hulp nodig?

Neem contact op