Als ouder herken je het vaak meteen: dat moment waarop je kind “ontploft”. Misschien is er gegooid met spullen, geschreeuwd, gescholden — of sloeg de boosheid om in zichzelf terugtrekken, verdriet of schuldgevoel. Soms lijkt het alsof je kind geen controle heeft over de emoties die in één klap naar buiten komen. Wij helpen je kind leren luisteren, zonder zichzelf te verliezen.
Als ouder herken je het vaak meteen: dat moment waarop je kind “ontploft”. Misschien is er gegooid met spullen, geschreeuwd, gescholden — of sloeg de boosheid om in zichzelf terugtrekken, verdriet of schuldgevoel. Soms lijkt het alsof je kind geen controle heeft over de emoties die in één klap naar buiten komen.
Boosheid hoort bij opgroeien. Maar als die woede vaak of heftig aanwezig is, dan is er meestal meer aan de hand. Achter agressie schuilt vaak spanning, onmacht, overprikkeling of onverwerkte ervaringen. Bij Psychofysiek bieden we therapie bij boosheid en agressie, waarbij we niet alleen naar het gedrag kijken, maar vooral naar wat eronder ligt.
Onze agressie behandeling voor jeugd is lichaams- en ervaringsgericht. Dat betekent: minder praten, meer doen. Want zeker bij jongeren werkt praten over gevoelens niet altijd. In plaats daarvan werken we met beweging, boksen, spel, ademhaling en ervaringsgerichte oefeningen. Zo leren jongeren herkennen wat er in hun lijf gebeurt vóórdat het misgaat.
We leren je kind niet om boosheid te onderdrukken, maar om ermee om te gaan. We oefenen met grenzen voelen én aangeven, spanning afvoeren, en woorden vinden voor wat er vanbinnen speelt. Door te ervaren wat werkt, ontstaat er meer zelfcontrole — en groeit het zelfvertrouwen.
Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in agressie therapie voor jongeren en stemmen de aanpak altijd af op leeftijd, ontwikkelfase en draagkracht. Of je kind nu worstelt met impulsiviteit, driftbuien, conflictgedrag of stressgerelateerde woede: we bieden een veilige setting waarin gedrag onderzocht én veranderd mag worden.
Bij Psychofysiek geloven we dat gedrag pas verandert als je kind zich gezien, begrepen en serieus genomen voelt. Niet door straf of standaardgesprekken, maar door te ervaren dat het ook anders kan.
Boosheid is geen probleem — het is een signaal. Wij helpen je kind leren luisteren, zonder zichzelf te verliezen.
In onze blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid. Laat je informeren en inspireren!
Boosheid hoort bij de ontwikkeling van een kind. Maar als de woede vaak heftig is, lang aanhoudt of leidt tot agressief gedrag, dan kan er sprake zijn van onderliggende spanning, overprikkeling of emotionele overbelasting. In dat geval is het goed om hulp in te schakelen.
Een driftbui is meestal kort en leeftijdsgebonden (vooral bij jonge kinderen). Als woede leidt tot fysiek geweld, conflicten op school of thuis, of als je kind daarna last heeft van schuld, schaamte of angst, dan gaat het verder dan een uitbarsting. Dan spreken we van een patroon dat aandacht vraagt.
Therapie helpt jongeren om beter te begrijpen waar hun boosheid vandaan komt en hoe die zich opbouwt in het lichaam. Ze leren hun gevoelens eerder herkennen, spanning reguleren en constructiever reageren — vaak via beweging, spel en ervaringsgerichte oefeningen.
Nee, zeker niet. Veel jongeren vinden het juist lastig om over gevoelens te praten. Daarom werken wij ervaringsgericht: via doen, voelen en oefenen. We gebruiken het lichaam als ingang, zodat praten geen voorwaarde is om te starten met verandering.
We betrekken ouders altijd op een manier die past bij de leeftijd en situatie van het kind. Soms in gezamenlijke gesprekken, soms door oudercoaching of terugkoppeling. We zien het gezin als systeem, en geloven in samenwerken, zonder te veroordelen.
Ja, in veel gevallen wordt jeugdhulp bij Psychofysiek vergoed door de gemeente. Wij zijn gecontracteerd in meerdere regio’s. Met een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of het wijkteam kan je kind kosteloos in zorg komen. Neem contact met ons op om te checken of jouw gemeente erbij zit.
of bel ons op 0853 – 03 10 96