Licht: de onzichtbare schakel naar onze mentale gezondheid
We weten het eigenlijk allang. Een zonnige dag maakt ons energieker, een grijze lucht drukt op ons gemoed, en het schermlicht van onze telefoon houdt ons ‘s nachts onrustig wakker. Maar nu hebben we keihard bewijs: licht – of beter gezegd, de hoeveelheid en het tijdstip waarop we eraan blootgesteld worden – heeft een directe impact op onze mentale gezondheid.
Een grootschalige studie gepubliceerd in Nature Mental Health bevestigt dat lichtblootstelling een van de meest onderschatte factoren is in het ontstaan en verergeren van psychische klachten. En dat zou ons als samenleving wakker moeten schudden.
Overdag te weinig licht, ‘s nachts te veel. Dat is het patroon waarin we zijn beland. We leven in een wereld waarin we 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, onder kunstlicht dat overdag te zwak is om ons biologische ritme goed te reguleren en ‘s nachts te fel om onze hersenen tot rust te laten komen. Dat is geen klein detail. Uit de studie blijkt dat te weinig daglicht het risico op depressie met 20% verhoogt. En het wordt nog erger: nachtelijk licht – of het nu van een straatlantaarn, een televisie of een smartphone komt – verhoogt dat risico met 30%. Met andere woorden, het licht waaraan we onszelf blootstellen is niet zomaar een kwestie van comfort, maar een serieuze gezondheidsfactor.
En toch… in de standaardbehandelingen voor depressie en angststoornissen wordt lichtblootstelling zelden besproken. We slikken pillen en praten, maar negeren een van de meest basale en evolutionaire principes van ons bestaan: onze hersenen functioneren in afstemming met de zon. Dat was altijd zo, en dat is nog steeds zo.
Bij Psychofysiek geloven we in een aanpak die verder kijkt dan protocollen en medicijnen. Dat kan zo simpel zijn als cliënten stimuleren om hun dag te beginnen met een kwartier buiten zijn, of hun schermgebruik in de avond af te bouwen. We combineren dit met gerichte lichaamsgerichte therapieën en ervaringsgericht werken, zodat mensen niet alleen mentaal, maar ook fysiek herstellen.
Licht is een krachtig instrument dat we – net als beweging, voeding en ademhaling – bewust moeten inzetten om écht herstel mogelijk te maken. Dus hup, de zon in!