Psychomotorische therapie als ontbrekende schakel in PTSS-behandeling

Bij Psychofysiek wisten we het al lang: het lichaam speelt een cruciale rol in herstel. Daarom juichen we toe dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek dit onderbouwt. Traditioneel wordt een posttraumatische stressstoornis PTSS behandeld met cognitieve gedragstherapie, exposure en EMDR.

Toch wijst bewegingswetenschapper aan de VU Minke van der Kamp op een belangrijk knelpunt: ondanks deze therapieën blijven veel patiënten klachten houden. Er mist een essentieel puzzelstuk.

Haar onderzoek naar psychomotorische therapie PMT laat zien dat lichaamsgerichte oefeningen en beweging een krachtige aanvulling kunnen zijn op bestaande behandelingen. Denk aan krachttraining of boksen voor mensen die zich machteloos voelen, en yoga of ademhalingsoefeningen voor wie gebukt gaat onder spanning.

De resultaten spreken voor zich: een significante afname van PTSS- en depressieve klachten, verbeterde slaap en een sterkere verbinding met het eigen lichaam. Dit draagt bij aan zowel fysiek als mentaal welzijn.

PTSS behandelen zonder aandacht voor het lichaam is als een auto proberen te repareren zonder onder de motorkap te kijken. Psychomotorische therapie biedt die essentiële blik en maakt een effectievere, completere behandeling mogelijk.

 

Zie het onderzoek hier.