top of page
PF-Illustraties-BG_3x.png

Hulp voor jongeren en kinderen

PF-Illustraties-Jeugd-1.png

Wat bieden wij? 

Bij Psychofysiek zijn we gespecialiseerd in lichaamsgerichte en ervaringsgerichte psychologische behandelingen. Dit betekent dat we een praktische benadering hanteren die zich richt op actie en gevoel.

 

We combineren verschillende therapievormen zoals PMT, Dramatherapie, Speltherapie, Muziektherapie, en Systeemtherapie om verder te gaan dan enkel 'praat'-therapie. We willen dat je doet en voelt, zodat je snel inzicht krijgt in wat je dwarszit.

 

Deze aanpak is met name effectief bij de behandeling van kinderen en jongeren, waardoor ze sneller inzicht krijgen in hun uitdagingen. 

De voordelen 

Snellere Diagnose

Zowel kinderen als ouders willen graag snel weten waar ze aan toe zijn. Met onze aanpak zie je (letterlijk!) wat er gebeurt. Daarmee krijg je in korte tijd door wat je uitdagingen zijn. 

 

Effectieve Behandeling

Onze therapieën hebben een hoge successcore, bij meer dan 85% van onze behandelingen bereiken we de gestelde doelen.  

​

Leuk en Boeiend

Geen saaie sessies hier! Onze methoden zijn boeiend en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en jongeren.

Young bored boy balancing a pencil on his nose..jpg

Impulsiviteit & Concentratie

Overal op reageren, alles vergeten, het overzicht én al je spullen regelmatig kwijt zijn horen bij aandachtsproblematiek. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zo kan iemand ADHD hebben, maar impulsiviteit kan ook komen door het ervaren van stress of door ingrijpende veranderingen.

 

Samen met onze therapeuten kijken we hoe aandachtsproblematiek komt, en wat je eraan kunt doen. Bijvoorbeeld door te leren plannen en om rust in je hoofd te vinden. Onze aanpak bestaat uit veel doen en oefenen, bijvoorbeeld door middel van PMT, en werkt daarbij voor zowel jong als oud.

Image by Luz Fuertes

Agressie & Woede 

We krijgen heel veel aanvragen rondom agressieregulatie. Bij agressie en boosheid wordt iemand vaak als dader of ‘lastig’ gezien. Onze ervaring is dat juist spanning, onmacht en angst vaak meespelen, zowel bij het kind als bij de omgeving. We werken daarom aan het kunnen verdragen daarvan, aan het inzetten van alternatieven voor agressief gedrag (zoals praten in plaats van slaan) en aan het gepast en tijdig kunnen uiten van woede.

 

Dat kan bijvoorbeeld door goed je grenzen aan te geven en niet te wachten tot de woede zo groot is dat schelden en geweld de enige oplossing lijkt. We zetten daar bijvoorbeeld bokstherapie, lichaamsgerichte psychotherapie of psychomotorische therapie in. Ook kijken en denken we mee in hoe de omgeving thuis of op school mee kan helpen om agressie te verminderen.  

Loneliness

Depressie & Stemmingsproblemen

Ingrijpende gebeurtenissen in het verleden of het gevoel hebben je huidige leven niet aan te kunnen, zijn heftig. Zeker als dit bij kinderen of jongeren gebeurt. Als deze gevoelens lang aanhouden, kan behandeling helpen. Bijvoorbeeld om emoties te leren reguleren, ze te voelen en op een goede manier te uiten.  

 

Samen met jou kijken we hoe je om kan leren gaan met deze gevoelens. We kunnen daarbij de pijn niet altijd verzachten, maar hulp bij het accepteren en kunnen verdragen van ingrijpende gebeurtenissen kan wel veel verlichting geven. We doen dit altijd door “doe”therapie, of dat nu door middel van boksen, voetballen, dans, muziek-maken of een goed gesprek is.

Family Beach Day

Gezin- en opvoedproblemen 

In elk gezin komen wel eens ruzies en problemen voor. Maar als deze conflicten zo vaak plaatsvinden dat ze de positieve momenten overschaduwen, is het tijd voor actie. Als ouder kun je je dan gevangen voelen in een eindeloze cirkel van strijd, terwijl kinderen zich vaak onbegrepen voelen. In zulke situaties kan professionele hulp een uitkomst bieden. 

​

Ons doel is om het gezin als een veilige basis te herstellen. We bieden verschillende soorten ondersteuning aan, zoals gezinstherapie en opvoedkundig advies. Dit kan inhouden dat het hele gezin leert om effectiever met elkaar te communiceren.

 

Ouders kunnen ook specifieke opvoedingstips en -strategieën ontvangen van onze systeem- en gezinsbehandelaren, terwijl broers en zussen leren om constructiever met elkaar om te gaan, zonder te vervallen in heftige ruzies. 

Image by Astrid Schaffner

Angst & Spanning

Je vaak gespannen voelen en je zorgen maken is erg vervelend. Vaak uit zich dat in piekeren, gespannen zijn en in hoofdpijn, buikpijn en slecht slapen. Ook hyperventileren of niet naar school willen gaan hoort bij angstklachten. In sommige gevallen kan angst leiden tot dwanggedachten of handelingen.  

 

Bij ons leer je hoe je beter met deze spanning en zorgen kunt omgaan. We doen dat met oefeningen om te kunnen ontspannen, en met lichaamsgerichte psychotherapieën om je te helpen met wat je bang of gespannen maakt.

 

Bij (jonge) kinderen gebruiken we ook speltherapie en drama. Als er nare gebeurtenissen zijn die je niet los kunt laten, dan kunnen we daar ook aan werken. 

​

  • We helpen je te snappen waarom je je zo voelt. 

  • We leren je om minder gespannen en bezorgd te zijn. 

  • Onze aanpak is speciaal gericht op kinderen en jongeren 

Students Studying Outside

Sociale Interactie & Groepen 

Merk je dat je kind moeite heeft met sociale situaties? Of merk je dat je kind te veel op zichzelf is, of juist te veel beïnvloed wordt door anderen? Deze onbalans kan tot problemen leiden wanneer er sprake is van pesten, gepest worden of zelfs sociale uitsluiting. De impact hiervan kan langdurig zijn en de ontwikkeling van je kind in de weg staan. 

​

Psychofysiek richt zich op behandelingen die je kind helpen om een gezonde balans te vinden tussen zelfstandigheid en sociale interactie. We gebruiken verschillende benaderingen, waaronder PMT (psychomotorische therapie), systeemtherapie, en jeugd- en opvoedhulp, om je kind te leren hoe hij of zij gezonde relaties kan aangaan en onderhouden. We maken gebruik van therapeuten die gespecialiseerd zijn in het werken met jeugdigen, bijvoorbeeld door dramatherapie, speltherapie of PMT. Onze aanpak richt zijn niet alleen op het kind zelf, maar ook op de omgeving thuis en op school.  

Image by Toa Heftiba

Lichamelijke stressklachten, slaap- & leeftstijlproblemen

Ons dagelijks leven – wat we eten, hoe we slapen, en hoe actief we zijn – heeft invloed op hoe we ons voelen. Maar als je je psychisch niet goed voelt, kan dit ook invloed hebben op je lichaam. Bijvoorbeeld, je kunt slecht slapen of buikpijn krijgen als je stress hebt. Dit noemen we psychosomatische klachten. Het zit dus niet alleen "tussen de oren", maar je voelt het echt in je lijf. 

 

Slecht slapen of eten kan ook komen omdat je je zorgen maakt of stress hebt. We willen je helpen om uit te zoeken waarom je deze problemen hebt. Hiervoor gebruiken we verschillende soorten hulp, zoals praten, je leefritme veranderen en oefeningen doen. Het doel is om je beter te laten voelen, zowel in je hoofd als in je lichaam. 

Image by Transly Translation Agency

Trauma & Dissociatie 

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind gelukkig en gezond is. Maar soms maken kinderen dingen mee die zo ingrijpend zijn, dat ze er veel last van hebben. Dit kan een trauma zijn. Een trauma kan niet alleen gedragsproblemen veroorzaken, maar ook leiden tot dissociatie, waarbij je kind zich afgesneden kan voelen van zichzelf of zijn omgeving. 

​

Om kinderen te helpen bij het verwerken van deze moeilijke ervaringen, bieden wij verschillende soorten behandelingen aan. Wij bieden behandelingen als Sensorimotor Psychotherapy en EMDR om deze diepe problemen aan te pakken. Hiermee lukt het om weer contact te maken met je lichaam en worden nare herinneringen minder intens, zodat ze minder invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind. Maakt u zich zorgen en wilt u dat er professionele hulp komt? Neem dan contact op, samen kijken we wat de beste aanpak is om uw kind te helpen. 

bottom of page