top of page
PF-Illustraties-BG_3x.png

Hulp voor volwassenen

PF-Illustraties-Ik-1.png

Wat bieden wij? 

Bij Psychofysiek specialiseren we ons in lichaamsgerichte en ervaringsgerichte psychologische behandelingen voor volwassenen. Dit betekent dat we verder gaan dan traditionele 'praat'-therapie en focussen op een combinatie van denken, voelen en handelen.  

We maken gebruik van diverse therapievormen zoals lichaamsgerichte psychotherapie, traumabehandeling (EMDR), Psychomotorische therapie, Dramatherapie, Muziektherapie en Systeemtherapie om je te helpen snel de kern van jouw klachten te vinden. Het gaat daarbij om meer dan alleen gesprekken; het gaat om actie en gevoel. 

Of je nu worstelt met stress, emotionele problemen, of meer complexe psychologische uitdagingen, onze aanpak is flexibel genoeg om een breed scala aan klachten effectief te behandelen. 

Voordelen 

Snellere Diagnose

We gebruiken een praktische aanpak om snel inzicht te krijgen in wat je dwarszit. Dat bespaart niet alleen tijd maar kan ook verhelderend werken.

Hoge Successcore

Onze behandelingen hebben een slagingspercentage van meer dan 85%. Wanneer we doelen stellen, bereiken we ze (meestal) ook. Lukt het niet? Dan kijken we samen met jou hoe we verder gaan.  

Boeiende Sessies

Vergeet de stereotiepe gesprekstherapie en ellenlange vragenlijsten. Onze sessies zijn dynamisch en interessant, waardoor je actief betrokken blijft bij je eigen behandelproces. 

Aanmelden

Ga naar het contactformulier om aan te melden. Informatie over vergoeding vanuit de zorgverzekeringswet vindt u hier 

Image by christopher lemercier

Depressie en Stemmingsklachten 

Ingrijpende gebeurtenissen in het verleden of het gevoel hebben je huidige leven niet aan te kunnen, zijn heftig en ingrijpend. Je kunt bijvoorbeeld het gevoel hebben dat het jouw schuld is als er iets ergs gebeurt, of je neerslachtig voelen en geen uitweg zien uit je piekeren. Als deze gevoelens lang aanhouden, kan behandeling helpen. Bijvoorbeeld om emoties te leren reguleren, ze te voelen en op een adequate manier te uiten. Bij Psychofysiek bieden we gespecialiseerde, ervaringsgerichte therapieën om je te helpen je emotionele welzijn te verbeteren. De pijn wegnemen kan niet altijd, er mee leren leven wel.  

 

Onze ervaringsgerichte therapie is aangepast aan de behoeften en uitdagingen die je ervaart bij stemmingsklachten. Door middel van fysieke activiteit, creatieve expressie, of lichaamsgerichte psychotherapie zoeken we een behandelmethode die bij jou en je problemen past.

Image by Aaron Thomas

Angst, Spanning & Dwang 

Gevoelens van angst en spanning in je lichaam voelen horen onlosmakelijk bij elkaar Spanning kan zich uiten in hoofdpijn, buikpijn, zweten, hyperventilatie, tintelende armen/benen, gespannen spieren of ernstige vermoeidheid. Ook kan het ertoe leiden dat je sociale situaties vermijdt en je erg gefocust raakt op bijvoorbeeld hartkloppingen of ademhaling. Vaak gaan deze klachten gepaard met piekeren en zorgen maken. In alle gevallen staat vast dat het hebben van deze klachten heel vervelend is.  

 

We bieden therapie om met deze angst en spanning om te gaan. Zo kijken we hoe je de klachten kunt verminderen, maar ook waar deze klachten door komen. Dit doen we door middel van ontspanningsoefeningen, exposure-therapie en zo nodig traumaverwerking.  

Image by Hermes Rivera

Agressie & Woede

We krijgen heel veel aanvragen rondom agressieregulatie. Mensen doen dan in hun boosheid dingen waar ze later spijt van hebben. Vaak wordt iemand met agressief gedrag als "dader" gezien. Onze ervaring is dat spanning, onmacht en angst juist vaak meespelen. We werken daarom aan het kunnen verdragen van angst en spanning, aan het inzetten van alternatieven voor agressief gedrag (zoals praten in plaats van slaan) en aan het gepast en tijdig kunnen uiten van woede. Dat kan bijvoorbeeld door tijdig grenzen aan te geven en niet te wachten tot de woede zo groot is dat schelden en geweld de enige oplossing lijkt.

 

Therapievormen die we inzetten zijn bokstherapie, lichaamsgerichte psychotherapie, traumaverwerking en psychomotorische therapie. Ook kijken en denken we mee hoe jouw omgeving wellicht aangepast kan worden, bijvoorbeeld thuis of op het werk.

Image by Olesya Yemets

Trauma, PTSS en Dissociatie  

Ingrijpende ervaringen uit het verleden of huidige uitdagingen kunnen zo overweldigend zijn dat ze leiden tot trauma's. Beelden van een traumatische gebeurtenis kunnen onverwachts opkomen (flashbacks), je hebt het gevoel “afgesneden” te zijn van jezelf en je kunt voortdurende gevoelens van angst en onveiligheid hebben. Het kan er zelfs toe leiden dat jij je niet meer jezelf voelt en het voelt alsof je een ander persoon bent (geworden). Om je in staat te stellen om te gaan met deze zware emotionele lasten, bieden we diverse gespecialiseerde behandelingen aan.

 

We maken gebruik van lichaamsgerichte therapeutische methoden zoals Sensorimotor Psychotherapy en EMDR om diepgewortelde problemen aan te pakken. Deze behandelingen helpen je om opnieuw in contact te komen met je lichaam en zorgen ervoor dat pijnlijke herinneringen minder intens worden. Op deze manier kunnen ze een minder belemmerende rol spelen in je dagelijkse leven. Zélfs als het om trauma uit jouw jeugd gaat, zoals C-PTSS of hechtingstrauma.  

Image by Darwin Vegher

Concentratie & Planning

Concentratieproblemen, vergeetachtigheid, en het verlies van overzicht in je dagelijkse leven. Deze symptomen kunnen wijzen op aandachtsproblematiek, wat verscheidene oorzaken kan hebben, zoals ADHD, chronische stress, of ingrijpende levensveranderingen. Maar ook snel afgeleid of verveeld zijn, deadlines missen en een chaotische omgeving komen veel voor. Bij Psychofysiek zijn we gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen met aandachtsproblematiek. Onze aanpak is praktisch en oplossingsgericht; we geloven in 'leren door te doen'. Of je nu een diagnose hebt zoals ADHD of te maken heeft met stress-gerelateerde aandachtsproblemen, we bieden verschillende vormen van therapie aan om je te helpen jouw aandacht te verbeteren en je leven weer op de rails te krijgen. 

Onze ervaren therapeuten werken nauw met jou samen om de oorzaak van uw aandachtsproblemen te identificeren en een persoonlijk behandelplan op te stellen. We maken gebruik van verschillende therapievormen, zoals psychomotorische, drama-, muziek- of lichaamsgerichte psychotherapie die je zullen helpen om je aandacht en concentratie te verbeteren, zodat je effectiever en gerichter kunt leven. 

Als jij je zorgen maakt over je aandachtsproblematiek en behoefte hebt aan professionele hulp, neem dan contact met ons op. Samen bekijken we welke behandelmethoden het best bij je passen. 

Image by Jason Briscoe

Lichamelijke stressklachten, 
slaapproblemen & leefstijl  

Ons dagelijks leven – wat we eten, hoe we slapen, en hoe actief we zijn – heeft invloed op hoe we ons voelen. Maar als je je psychisch niet goed voelt, kan dit ook invloed hebben op je lichaam. Bijvoorbeeld, je kunt slecht slapen of buikpijn krijgen als je stress hebt. Dit noemen we psychosomatische klachten. Het zit dus niet alleen "tussen de oren", maar je voelt het echt in je lijf.

 

Veelvoorkomende kenmerken zijn: 

 • Hoofdpijn of migraine 

 • Maag- of buikpijn 

 • Rug- of nekklachten 

 • Verhoogde hartslag of hartkloppingen 

 • Chronische vermoeidheid 

 • Ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie 

 • Huidproblemen zoals eczeem of acne 

 • Duizeligheid of evenwichtsproblemen 

 • Overmatig zweten 

Slecht slapen of eten kan ook komen omdat je je zorgen maakt of stress hebt. Een ongezonde leefstijl ligt dan op de loer: chronisch slaaptekort, veel op je smartphone zitten en overmatig alcoholgebruik geven het laatste zetje. We willen je helpen om uit te zoeken waarom je deze problemen hebt. Hiervoor gebruiken we verschillende soorten hulp, zoals praten, je leefritme veranderen en ontspanningsoefeningen doen. Het doel is om je beter te laten voelen, zowel in je hoofd als in je lichaam. 

Image by Patricia Prudente

Gezins- & Relatieproblematiek

Bij mensen die bij ons in behandeling komen is er vaak meer aan de hand dan het individuele probleem. Als je in een relatie of gezin zit, dan komt een probleem nooit alleen. Loopt je relatie of gezin niet zoals je zou willen? Voel je een kloof groeien tussen jou en je partner of je gezin, maar weet je niet hoe je het moet overbruggen? Bij Psychofysiek begrijpen we dat relaties complex zijn en soms professionele begeleiding nodig hebben om te kunnen bloeien. Juist daarom betrekken we het netwerk bij de behandeling als dat nodig is.

 

Onze aanpak richt op verschillende facetten van relatie en gezinsproblemen, zoals: 

 • Communicatieproblemen: Vind je het moeilijk om je echt gehoord te voelen? Wij helpen koppels en gezinnen om effectieve communicatievaardigheden te ontwikkelen om meningsverschillen en conflicten te minimaliseren, in relatie tot het probleem waarmee jij bent aangemeld.  

 • Emotionele Afstand: Voel je je emotioneel losgekoppeld van je partner? We bieden strategieën om de emotionele intimiteit te herstellen, zodat jouw klachten verminderen.  

 • Vertrouwensproblemen: Ervaar je jaloezie, angst of heb je te maken gehad met ontrouw? We bieden een veilige ruimte om deze gevoelige onderwerpen te verkennen en helpen je om vertrouwen te herstellen. 

 • Ongelijkheid in de Relatie: Voel je je ondergewaardeerd of niet gerespecteerd? Wij helpen het evenwicht te herstellen door middel van grenzen stellen en effectieve communicatie. 

 • Levensveranderingen: Worstel je met grote veranderingen zoals ouderschap, verhuizing, of nieuwe carrières? We bieden begeleiding om samen door deze transitiefasen te navigeren. 

 • Seksuele Problemen: Ervaar je ontevredenheid op seksueel gebied? Wij bieden een open en veilige omgeving om seksuele gezondheid en tevredenheid te verkennen. 

Onze behandelvorm hierin kan zowel individueel als in relatie of gezinsverband plaatsvinden. Uniek in ons aanbod is een doe-gerichte vorm van behandeling. Zo is onze ervaring dat in een sportzaal tijden een spelvorm veel sneller duidelijk wordt waar de schoen wringt dan door middel van (ellenlange) gesprekken, zonder duidelijk resultaat. 

bottom of page