top of page
PF-Illustraties-BG_3x.png

Hulpverleningsaanbod

PF-Illustraties-Verwijzer-1.png
PF-Illustraties-Jeugd-1.png
PF-Illustraties-Ik-1.png

Wat bieden wij? 

Bij Psychofysiek begrijpen we dat als je psychische zorg nodig hebt, je serieus genomen wilt worden. Geen lange wachttijden, geen ingewikkelde termen en een hulpverlener die naar jouw verhaal luistert en je helpt op een manier die bij je past. Dat is waar wij voor gaan.  

Onze werkwijze is vooral psychofysiek. Dat betekent dat we psychische en sociale problemen verhelpen door te doen en te bewegen. Omdat wij geloven en vanuit de praktijk weten dat door te doén je echt kunt veranderen.  

Met onze behandelingen richten wij ons op effectief en blijvend behandelresultaat. Onze behandelingen zijn gebaseerd op evidence-based methodieken. Dat betekent dat wat we doen wetenschappelijk onderbouwd is. Onze medewerkers worden doorlopend geschoold om (complexe) psychische en sociale kwaliteitszorg te kunnen bieden.  

In ons aanbod combineren wij bewezen effectieve therapievormen, beweegprogramma's, leefstijlinterventies en systemische/gezinsbehandelingen voor kinderen, jongeren en volwassenen. De wijze waarop wij dit doen verschilt per persoon, we kijken wat bij je past en bovenal naar waar jij beter van wordt. Een uitleg over de behandelmethoden die wij aanbieden vind je hieronder. 
 
Wil jij je aanmelden of heb je vragen? Stuur ons een bericht of bel ons. Wil je meer weten over vergoedingen, kijk dan bij "Over ons". 

Punchbag

Lichaamsgerichte Psychotherapie

Bij Psychofysiek richten we ons op de verbinding tussen lichaam en geest bij het aanpakken van psychische problemen. "Niet lekker in je vel zitten" is een veelgehoorde uitspraak. Wij nemen die letterlijk. Want je psychisch niet goed voelen, betekent ook niet goed voelen in je lijf. Door met je lijf aan de slag te gaan leer je om psychische problemen te verhelpen. Bekende vormen waarop we dit doen zijn bokstherapie, runningtherapie of ontspanningsoefeningen. Wij bieden deze behandeling in zowel de basis-ggz als s-ggz. 

 

We bieden verschillende therapievormen aan, waaronder exposuretherapie, die helpt bij het veilig omgaan met angst of woede. Voor het verwerken van trauma en bij dissociatie of andere traumagerelateerde klachten bieden wij andere bewezen methoden, zoals EMDR, een techniek die specifiek gericht is op het verwerken van traumatische herinneringen door middel van oogbewegingen. Sensorymotor Psychotherapie (SMPT) is een andere aanpak die we gebruiken bij traumagerelateerde klachten, waarbij de focus ligt op de verbinding tussen lichaam en geest en het integreren van traumatische ervaringen.  

 

Bij Psychofysiek bieden we ook andere effectieve therapievormen aan, zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), Dialectische Gedragstherapie (DGT), Interpersoonlijke Therapie (IPT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Psychodynamische Psychotherapie. Deze benaderingen helpen bij diverse problemen, zoals het veranderen van negatieve gedachten, stressvermindering, verbeteren van emotieregulatie en versterken van interpersoonlijke relaties. 

 

We bieden Emotionally Focused Therapy (EFT) aan om emotionele verbindingen tussen partners of familieleden te verbeteren, en schematherapie om diepgewortelde disfunctionele patronen uit de kindertijd te begrijpen en veranderen. Afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt, kunnen deze therapievormen gecombineerd worden met andere therapieën om de meest effectieve behandeling te bieden voor diverse psychische problemen. Dankzij de inzet van vaktherapie, zoals psychomotorische therapie (PMT), verbeteren we de effectiviteit van onze behandelingen, dit maakt daarom vaak deel uit van onze behandelingen.  

Image by Marcel Strauß

Psychomotorische Therapie 

Bij Psychofysiek bieden we Psychomotorische Therapie (PMT) aan als behandelvorm voor verschillende psychische klachten. PMT is een psychofysieke behandeling waarbij lichaamsgerichte oefeningen worden ingezet om de emoties en gedachten van een persoon te behandelen. Psychische klachten hebben namelijk altijd invloed op hoe je voelt en doet, zoals spanning voelen, hyperventileren of jezelf letterlijk klein maken. 

 

Het gaat dus niet alleen om praten, maar ook om lichamelijk doen en ervaren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van sport en spel zoals badminton, voetbal, rollenspellen, bokscoaching, bokstherapie, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken. PMT is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met verschillende psychische klachten, zoals angst, depressie, traumagerelateerde klachten of persoonlijkheidsproblematiek.

 

We kijken binnen de PMT wat werkt en werken aan een behandeling op maat. Het doel van PMT is om gevoelens te leren onder woorden te brengen en beter te leren omgaan met emoties.  Waar we merken dat mensen in "praat-therapie" moeite hebben om hun gevoel te verwoorden, helpt PMT juist om gevoelens onder woorden te brengen.  Bij Psychofysiek bieden we naast PMT ook andere vormen van vaktherapie aan, zoals dramatherapie en speltherapie, waarbij we uitgaan van doen en ervaren. 

Playing with Wooden Toys

Speltherapie

Spelen is de taal van het kind. Speltherapie is een vorm van psychotherapie die het zelfhelend vermogen bij kinderen activeert. Bij Psychofysiek bieden wij speltherapie aan waarbij kinderen spelenderwijs hun gevoelens, emoties en ervaringen uiten.

 

Door te spelen met speelgoed, creatief materiaal en bordspellen, kunnen kinderen nieuwe perspectieven ontdekken en hun manier van omgaan met moeilijkheden veranderen. 

Als speltherapeut zijn wij gasten in het spel en zijn wij volgend, spiegelend en vertalen wij wat er in het spel gebeurt. Door de spelervaringen te integreren in het dagelijks leven, kan het kind zich vrijer ontwikkelen en bewegen. 

Speltherapie is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar (ouder/jonger in overleg). Onze ervaren therapeuten werken samen met jouw kind aan een behandeling op maat. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze behandelingen en hoe we jouw kind kunnen helpen.

Theater Group

Dramatherapie 

Bij Psychofysiek bieden we dramatherapie aan als behandeling voor verschillende psychische klachten. Dramatherapie is een vaktherapeutische behandelvorm waarbij je op een speelse en creatieve manier aan de slag gaat met jouw emoties en ervaringen. Hierbij maak je gebruik van drama en theater, waarbij je bijvoorbeeld verschillende rollen speelt of situaties uitbeeldt. 

Door middel van deze vorm van therapie kun je op een andere manier leren omgaan met jouw problemen, emoties en gedachten. Dramatherapie wordt vaak gebruikt in combinatie met andere vormen van therapie en kan worden toegepast bij kinderen, jongeren en volwassenen met verschillende psychische klachten, zoals angst, depressie, traumagerelateerde klachten of persoonlijkheidsproblematiek. 

Onze therapeuten hebben ruime ervaring en kennis op het gebied van dramatherapie en werken samen met jou aan een behandeling op maat. Bij Psychofysiek staan we voor een persoonlijke en doelgerichte behandeling, waarbij we uitgaan van doen en ervaren. Naast dramatherapie bieden we ook psychomotorische therapie (PMT) en andere vormen van vaktherapie aan. 

Painting

Beeldende Therapie 

Bij Psychofysiek bieden we beeldende therapie als vaktherapeutische behandelvorm voor diverse psychische klachten. Tijdens beeldende therapie ga je op een creatieve manier aan de slag met jouw klachten en emoties, door middel van creatieve en kunstzinnige therapie zoals tekenen, schilderen of muziek maken. Het is een aanvullende therapie op andere vormen van behandelingen.

 

Onze therapeuten hebben veel ervaring en kennis op het gebied van beeldende therapie en werken samen met jou aan een behandeling op maat. Naast beeldende therapie bieden we ook psychomotorische therapie (PMT) en andere vormen van vaktherapie aan voor kinderen, jongeren en volwassenen met diverse psychische klachten zoals depressie, angst, trauma of verslaving. Bij Psychofysiek bieden we persoonlijke en doelgerichte behandelingen, waarbij we uitgaan van doen en ervaren. Wil je meer informatie over onze behandelingen en hoe we jou kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op.

Mother and Child

Jeugdhulp & Systeemtherapie  

Opvoeden, opgroeien en samenleven gaan soms gepaard met uitdagingen en zorgen over kinderen, gezinsdynamiek en onderlinge relaties. Bij Psychofysiek bieden we jeugdhulp en gezinstherapie om ondersteuning te bieden in deze situaties.

 

We richten ons op het kind of de jongere, het gezin en de ouder(s)/verzorger(s) door: 

 • Gesprekken te voeren met het kind, de jongere, het gezin en/of de school 

 • Observatie in te zetten om de achtergrond van gedrag te begrijpen 

 • Advies te geven over het omgaan met gedrag 

 • Praktische ondersteuning te bieden, zoals bij (huis)regels, financiën en het maken en nakomen van afspraken 

Ons doel is het creëren van wederzijds begrip en een harmonieuze gezinssituatie. We focussen niet op schuld, maar op samenwerking om problemen op te lossen. Jeugdhulp en gezinstherapie (ook wel systeemtherapie genoemd) zijn beschikbaar in diverse vormen: individueel, als koppel, als gezin of als familie. De aanpak is afgestemd op de specifieke situatie, aangezien elk gezin uniek is. 

Group on Drums

Muziektherapie

Muziek kan meer zijn dan alleen een aangename luisterervaring; het kan een manier zijn om je uit te drukken wat je met woorden niet kunt zeggen. Bij Psychofysiek bieden we muziektherapie aan als een effectieve vaktherapeutische behandeling voor uiteenlopende psychische klachten.

 

Muziektherapie biedt een veilige en expressieve ruimte om emoties en gedachten te verkennen door middel van muzikale activiteiten zoals zingen, drummen of keyboard spelen. Muziek kan toegang bieden tot diepe emotionele lagen, wat kan helpen bij het verwerken van complexe emoties. De behandeling is volledig aangepast aan jouw behoeften en uitdagingen, met activiteiten die je aanspreken en waarbij je je comfortabel voelt. 

Image by Priscilla Du Preez

Relatietherapieapie

Elke relatie en gezin kent hoogtes en laagtes, maar soms kunnen de uitdagingen zo overweldigend zijn dat externe hulp welkom is. Bij Psychofysiek bieden we gespecialiseerde relatie- en gezinstherapie die gericht is op het bevorderen van communicatie, begrip en waardering tussen partners en gezinsleden. 

Wat bieden we aan? 

 • Communicatietraining: We helpen partners en gezinsleden effectiever te communiceren, zodat je beter kunt zeggen wat je voelt en begrijpt wat je partner bedoelt. 

 • Conflictresolutie: We bieden technieken om conflicten op een constructieve manier op te lossen, zonder schade toe te brengen aan de relaties. 

 • Emotionele Ondersteuning: Naast praktische tools, bieden we ook een veilige ruimte voor emotionele expressie en begrip. 

 • Maatwerk: Iedere relatie en gezin is uniek, en onze therapeutische aanpak wordt aangepast aan de specifieke behoeften en uitdagingen van elk paar. 

Ons primaire doel is om een duurzame verandering en verbetering in gang te zetten. We richten ons op het herstellen van verbinding, het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een liefdevolle sfeer waarin beide partners en/of het gezin kunnen groeien. 

Bible Study Group

Groepstherapie

Onze groepstherapie is een effectieve manier om zowel mentale als lichamelijke spanningen te verminderen. Samen met je groepsgenoten werk je aan het herstellen en versterken van je verbinding met jezelf en anderen en stimuleer je zelfacceptatie, vitaliteit en creativiteit. 

Dit programma is speciaal ontworpen voor mensen die: 

 • Beter in hun vel willen zitten en een diepere verbinding met zichzelf willen herstellen. 

 • Last hebben van stemmingswisselingen, angst, of gevoelens van vervreemding. 

 • Kampen met lichamelijke klachten die mogelijk zijn gerelateerd aan mentale spanningen. 

Waarom kiezen voor groepstherapie? Naast het voordeel van de begeleiding van een gespecialiseerde therapeut, biedt de groepsomgeving de kans om te leren van anderen die soortgelijke uitdagingen ervaren. Dit zorgt voor herkenning, wederzijdse steun en een versterkt gevoel van saamhorigheid. 

Tijdens de sessies behandelen we diverse thema's, zoals zelfbewustzijn, de harmonie tussen lichaam en geest, omgaan met macht en samenwerking, en het stellen van gezonde grenzen. 

De groepstherapieën die we aanbieden hebben verschillende (sub)doelen en aandachtsgebieden, en kunnen naast de individuele behandeling geboden worden. Neem contact op als je meer wil weten.

Football Training

Coaching- en trainingsaanbod

Wij bieden diverse coaching- en trainingsprogramma's aan voor scholen, bedrijven en groepen, met een focus op het versterken van psychofysieke vaardigheden.

 

Ons aanbod voor scholen (basis-, middelbaar en speciaal onderwijs) omvat: 

 • Weerbaarheidstraining: Om leerlingen te helpen zowel psychisch als fysiek weerbaarder te worden. 

 • Rots en Water Training: Onze gecertificeerde trainers bieden deze bekende sociale vaardigheidstraining aan, die ook geschikt is als anti-pestprogramma. 

 • Bokstherapie en Bokscoaching: Een actieve en uitdagende manier om leerlingen te begeleiden in hun persoonlijke groei. 

 • Zelfregulatieprogramma Balanskracht: In samenwerking met onderwijsvoorziening Samenwerkingsverband Munio bieden we dit programma aan om voortijdig schoolverlaten te voorkomen, bijvoorbeeld bij veelvuldig verzuim, agressie of grensoverschrijdend gedrag. 

Daarnaast bieden we sollicitatietraining en arbeidscoaching aan voor scholen en bedrijven, gericht op arbeids(re)integratie en verzuimpreventie. Onze gecertificeerde jobcoach kan naast het geven van trainingen ook adviseren op organisatieniveau. 

Begeleiding

Ambulant en in Groepsverband
Soms is er meer nodig dan behandeling alleen. In dat geval bieden wij aanvullende begeleiding. Wij bieden zowel voor jeugdigen als voor volwassenen begeleiding aan, zowel vanuit de Jeugdwet als de WMO.

Soorten Begeleiding
Ambulante Begeleiding: De zorg vindt plaats in de eigen vertrouwde omgeving, zoals thuis of op school. Hier ligt de focus op het vergroten van zelfredzaamheid en het versterken van sociale vaardigheden.


Groepsbegeleiding: In de vorm van dagbesteding bieden we een gestructureerde setting waar individuele groei gestimuleerd wordt.

 

Onze begeleiding wordt meestal aangeboden in aanvulling op onze behandeling. Waar mogelijk heeft onze begeleiding een psychofysiek karakter: veel doen, ervaren en bewegen dus. Begeleiding kan ingezet worden op sociaal-emotioneel gebied door te helpen emoties te reguleren, maar ook door te helpen met een planning maken en zo overzicht te hebben. Voor sommige mensen kan het bijvoorbeeld al helpen als zij begeleiding krijgen bij het uit huis gaan of opdoen van nieuwe ervaringen.

bottom of page